2.2.
СВЈЕТСКИ  ДАН МОЧВАРА


22.3.
СВЈЕТСКИ  ДАН ВОДА
Више од 70% наше планете прекривају воде. Премало пажње посвећујемо бризи о очувању воде. Дан вода је намјењен као дан упозорења, да је вода извор нашег живота и да наша брига мора бити посвећена њеном очувању у свим облицима.


23.3.
СВЈЕТСКИ МЕТЕОРОЛОШКИ ДАН


7.4.
МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЗДРАВЉА


22.4.
СВЈЕТСКИ ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ


24.5.
ЕВРОПСКИ ДАН ПАРКОВА


31.5.
СВЈЕТСКИ ДАН ПРОТИВ ПУШЕЊА
Број пушача се у свијету задњих година опасно повећава. Посебно упозоравајућа је чињеница о снижавању старосне доби дјеце која се први пут сусрећу са цигаретама. Та старосна доб се примиче нижим разредима основне школе. Бројне акције и позиви да се број пушача смањи, ипак показују резултате. Република Српска је са законом о пушењу учинила додатни искорак ка том циљу.


5.6.
СВЈЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ
Сваке године 5. јуна обиљежавамо Свјетски дан природе. Обавеза је свих нас да обезбиједимо, да свако има право на чисти ваздух, чисту воду и биолошку разноврсност у природи. С том жељом Уједињене нације препоручују заштиту животне средине у читавом свијету.


11.7.
СВЈЕТСКИ ДАН СТАНОВНИШТВА
11 јули је по препоруци УН комитета за развој (УНДП) дан свјетског становништва. На тај дан је 1987. године број становника на нашој планети премашио цифру од 5 милијарди. То је узроковало потребу упозоравања јавности на нужност ријешавања проблема становништва.


16.9.
МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЗАШТИТЕ ОЗОНСКОГ ОМОТАЧА
16 септембра 1987. године бројне су државе потписале Монтреалски протокол о употреби материјала који уништавају озонски омотач. У задњих 10 година, интензивно се приступило смањивању употребе материјала који оштећују озонски омотач. Мишљење научника је да би се потпуним поштовањем Монтреалског протокола у свим државама озонски омотач обновио до средине 21 вијека.


22.9.
ЕВРОПСКИ ДАН БЕЗ АУТОМОБИЛА


4.10.
СВЈЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТИЊА


24.10.
ДАН УЈЕДИЊЕНИХ НАРОДА (УН)


31.10.
ДАН ШТЕДЊЕ
Наши видици су ограничени и често заборављамо. Дан штедње је тај који нас непрестано опомиње, да је потребно штедити енергију и воду.


8.11.
СВЈЕТСКИ ДАН УРБАНИЗМА


10.12.
ДАН ЉУДСКИХ ПРАВА


18.12.
ДАН ПРИРОДЊАКА
Усмјереност ка природи је тренд у данашњем свијету. Због тога је неопходно прво упознати природу, да би могли затим лакше размишљати како да је искористимо. Природњаци су ти, код којих је превасходни циљ упознати законе природе. Када то сазнамо онда ћемо знати куда даље.


29.12.
СВЈЕТСКИ ДАН БИОТСКЕ РАЗНОВРСНОСТИ

Facebook PageLinkedin PageRSS feed

Регистар енергетских цертификата Републике Српске

javne nabavke

REeko

reeko logo
Географски информациони менаџмент систем за преглед и пријаву еколошких ризика у животној средини

Избор језика

srhrenfrdeitrues

Copyright © 2013. All Rights Reserved.