Важно обавјештење

Одлука о фиксном износу накнаде за издавање енергетског цертификата зграде (ЦеЦ)

 

Образац "Захтјев за утврђивање еквивалентности похађаног програма обуке са Програмом обуке и стручног усавршавања за лица која врше енергетски преглед зграда који проводи Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске"

овдје

"Програм обуке и стручног усавршавања за лица која врше енергетски преглед зграда" можете преузети

овдје

program obuke i strucnog usavrsavanja za lica koja vrse energetski pregled zgrada opt 001

а "Образац пријаве учешћа на програм обуке и програм стручног усавршавања за лица која обављају енергетски преглед зграда" можете преузети

овдје

Важно обавјештење

Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске објављује 

ПОЗИВ за формирање базе података јавних објеката и јавне расвјете у циљу идентификације потенцијалних пројеката за уштеду енергије

Опширније ...

Energy Efficiency Explained

Документи и обрасци

ЕЕ - остало

Образац "Захтјев за утврђивање еквивалентности похађаног програма обуке са Програмом обуке и стручног усавршавања за лица која врше енергетски преглед зграда који проводи Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске"

Програм обуке и стручног усавршавања за лица која врше енергетски преглед зграда

Образац пријаве учешћа на програм обуке и програм стручног усавршавања за лица која обављају енергетски преглед зграда

Акциони план енергетске ефикасности ЈЛС (материјали)

​Модел за израду плана енергетске ефикасности великог потрошача енергије - УПУТСТВО ЗА ПРИМЈЕНУ

Модел за израду плана енергетске ефикасности великог потрошача енергије

Образац за припрему извјештаја о реализацији плана енергетске ефикасности великог потрошача енергије

ПОЗИВ за формирање базе података јавних објеката и јавне расвјете у циљу идентификације потенцијалних пројеката за уштеду енергије

Пријавни образац за јавне нестамбене објекте Пријавни образац за јавне нестамбене објекте

Пријавни образац за објекте јавне расвјете Пријавни образац за објекте јавне расвјете

Facebook PageLinkedin PageRSS feed

Свечана церемонија поводом завршетка радова на побољшању енергетске ефикасности Музичке школе "Владо Милошевић” одржана је јуче у Бањалуци. Радови, у склопу којих је саниран кров, постављена фасада и замијењена комплетна вањска столарија, допринијеће бољим условима рада и боравка преко 1000 ученика и запослених. Укупна вриједност реализованих радова је 180.000,00 КМ.

Школа је утопљена у оквиру пројекта Зелени економски развој, уз финансијску подршку Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске, Владе Шведске, Министарства просвјете и културе Републике Српске, и дијела средстава Музичке школе „Владо Милошевић“. Развојни програм Уједињених нација (УНДП) је имплементирао пројект.

Срђан Тодоровић, директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС, том приликом је изјавио да је путем овог пројекта у протеклом периоду урађено или се раде мјере енергетске ефикасности на 25 објеката у РС. „Драго ми је да је и Шведска амбасада изразила спремност да пројекат “Зелени економски развој” наставимо у наредним годинама. До сада су углавном мјере реализоване на објектима образовања”, истакао је Тодоровић.

Дамир Јованић, директор Музичке школе навео је да су прве анализе показале да су уштеде енергетским утопљавањем на утрошку гријања и електричне енергије око 25 одсто. “У цијелој школи постигнута је јединствена температура ваздуха, тако да ће вијек трајања инструмената бити дужи, а средства која смо досад улагали у ту сврху искористићемо за набавку нових инструмената и чешће посјете фестивалима и такмичењима”, рекао је Јованић.

Радмила Коцић-Ћућић, помоћник министра за предшколско, основно и средње образовање РС, навела је да ће у склопу пројекта „Зелени економски развој” бити обновљена 21 образовна установа, од којих је највише основно - школских у РС. За сада је завршено седам објеката, а на осталим радови тек слиједе.

Краљевина Шведска је кроз период од шест година у енергетску ефикасност у БиХ уложила 25 милиона КМ кроз разне пројекте који се имплементирају преко УНДП-а навео је Андерс Хагелберг амбасадор Краљевине Шведске у БиХ, а разлози су бројни. „Један од њих је очигледан а то је исплативост, односно велике уштеде које се праве за институције, а други је што се на овај начин ограничава употреба енергије из извора који нису обновљиви. А кључни разлог су климатске промјене односно заштита од загађења, јер у овој земљи једна петина становништва ће имати краћи животни вијек због загађености ваздуха“, истакао је амбасадор Хагелберг.

Градоначелник Игор Радојичић рекао је да Град Бањалука са партнерима учествује у реконструкцији, финансирању, суфинансирању и другим начинима подршке и да је низ објеката саниран 2017. или је у плану за ову годину. Подсјетио је да су прошле године путем Пројекта енергетске ефикасности завршени објекти ОШ “Алекса Шантић” и Дома здравља, те да су ове године започети радови на објекту ОШ “Јован Цвијић”.

Појект “Зелени економски развој” је посвећен креирању услова за инвестиције у повећање енергетске ефикасности јавних објеката како би се оствариле буџетске уштеде, повећао број „зелених радних мјеста“, побољшао комфор за кориснике и реинвестирала уштеђена средстава што доприноси привредном напретку земље и очувању животне средине.

Пројекат имплементира Развојни програм Уједињених нација (УНДП) уз финансијску подршку Владе Шведске, Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске и Фонда за заштиту околиша Федерације БиХ, у сарадњи са Министарством спољне трговине и економских односа БиХ, ентитетским министарствима просторног уређења, кантоналним министарствима, општинама и другим партнерима.

На церемонији су уручене и захвалнице за допринос раду и развоју школе.

фотографије: Градска управа Бања Луке

srhrenfrdeitrues

Стратегије

Стратегија развоја енергетике Републике Српске до 2030. године

Стратегија развоја енергетике Републике Српске до 2030. године

Подзаконски акти ЕЕ

Подзаконски акти из области енергетске ефикасности прописани Законом о уређењу простора и грађењу

 Правилник о методологији за израчунавање енергетских карактеристика зграда

 Правилник о минималним захтјевима за енергетске карактеристике зграда

 Правилник о вршењу енергетског прегледа зграда и издавању енергетског цертификата

Правилници су објављени у Службеном гласнику Републике Српскеброј 30/15.

 Правилник о измјенама правилника о вршењу енергетског прегледа зграда и издавању енергетског цертификата

Правилник о измјенама правилника објављен је у Службеном гласнику Републике Српскеброј 93/16.

Copyright © 2022. All Rights Reserved.