Важно обавјештење

Одлука о фиксном износу накнаде за издавање енергетског цертификата зграде (ЦеЦ)

 

Образац "Захтјев за утврђивање еквивалентности похађаног програма обуке са Програмом обуке и стручног усавршавања за лица која врше енергетски преглед зграда који проводи Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске"

овдје

"Програм обуке и стручног усавршавања за лица која врше енергетски преглед зграда" можете преузети

овдје

program obuke i strucnog usavrsavanja za lica koja vrse energetski pregled zgrada opt 001

а "Образац пријаве учешћа на програм обуке и програм стручног усавршавања за лица која обављају енергетски преглед зграда" можете преузети

овдје

Важно обавјештење

Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске објављује 

ПОЗИВ за формирање базе података јавних објеката и јавне расвјете у циљу идентификације потенцијалних пројеката за уштеду енергије

Опширније ...

Energy Efficiency Explained

Документи и обрасци

ЕЕ - остало

Образац "Захтјев за утврђивање еквивалентности похађаног програма обуке са Програмом обуке и стручног усавршавања за лица која врше енергетски преглед зграда који проводи Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске"

Програм обуке и стручног усавршавања за лица која врше енергетски преглед зграда

Образац пријаве учешћа на програм обуке и програм стручног усавршавања за лица која обављају енергетски преглед зграда

Акциони план енергетске ефикасности ЈЛС (материјали)

​Модел за израду плана енергетске ефикасности великог потрошача енергије - УПУТСТВО ЗА ПРИМЈЕНУ

Модел за израду плана енергетске ефикасности великог потрошача енергије

Образац за припрему извјештаја о реализацији плана енергетске ефикасности великог потрошача енергије

ПОЗИВ за формирање базе података јавних објеката и јавне расвјете у циљу идентификације потенцијалних пројеката за уштеду енергије

Пријавни образац за јавне нестамбене објекте Пријавни образац за јавне нестамбене објекте

Пријавни образац за објекте јавне расвјете Пријавни образац за објекте јавне расвјете

Директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске Срђан Тодоровић и замјеник резидентног представника УНДП-а у БиХ Сухроб Хошмухамедов потписали су у Бањалуци уговор вриједан 1,5 милиона КМ о реализацији активности у вези са енергетском ефикасношћу, рационализацијом управљања енергијом и смањењем емисија у ваздух у Српској.

Прије потписивања озваничен је завршетак радова на побољшању енергетске ефикасности у бањалучком вртићу "Бамби" у шта је уложено око 130.000 КМ.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић истакао је значај активности које се реализују у оквиру побољшања енергетске ефикасности у Српској с циљем заштите животне средине и уштеде утрошка енергије. "Само на овом објекту биће око 50 одсто уштеде енергије, што јасно говори да ће се постићи много функционалније коришћење овог објекта", рекао је Ђокић новинарима. "Ове активности ће бити настављене, јер имамо око 700 регистрованих објеката на којима је потребно развити систем енергетске ефикасности, од чега је око 70 објекта из области здравства, док су остали углавном школске установе", рекао је Ђокић.

Директор Фонда Срђан Тодоровић је навео да Влада Републике Српске за суфинансирање пројекта за повећање енергетске ефикасности годишње издваја око 500.000 КМ, док се у Српској разним активностима у оквиру пројекта уложи око два милиона КМ.

„Планирамо да обезбиједимо да се из уштеда које ће се постићи реализацијом оваквих пројеката један дио враћа у Фонд како бисмо у континуитету имали могућност финансирања мјера енергетске ефикасности“. Tакође је нагласио значај овог пројекта, јер је неопходно "утоплити" објекте, нарочито оне у којима бораве осјетљиве категорије становништва, као што су здравствене и образовне установе.

Замјеник резидентног представника УНДП-а у БиХ Сухроб Хошмухамедов је истакао да је и са комерцијалне, али и са пословне стране оправдано улагати у мјере и механизме за енергетску ефикасност, јер се свака марка уложена у то врло брзо враћа. "Од данас ће око 150 дјеце имати боље услове за боравак у вртићу `Бамби`. Просјечна температура у просторијама ове установе зими је износила 17 степени Целзијусових, а сада ће бити око 22 степена", навео је Хошмухамедов. Он је додао да УНДП има одличну сарадњу са Фондом, те изразио наду да ће тако и остати.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изразио је задовољство што бањалучки Центар за предшколско васпитање и образовање добија боље услове за рад, као и нове капацитете за смјештај дјеце. Он је додао да је град изузетно фокусиран на школско и предшколско образовање, те да је планирано да се ове године ради на 19 основних и средњих школа у Бањалуци, али и да су у току радови на три нова вртића.

Директор Центра за предшколско васпитање и образовање Јелена Куртиновић изразила је задовољство што је завршен пројекат који ће дјеци обезбиједити нормалне услове за боравак и рад у вртићу "Бамби", те захвалила свим учесницима у реализацији активности на повећању енергетске ефикасности. Радови на побољшању енергетске ефикасности реализовао је УНДП, уз финансијску подршку Владе Шведске и Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске.

Стратегије

Стратегија развоја енергетике Републике Српске до 2030. године

Стратегија развоја енергетике Републике Српске до 2030. године

Подзаконски акти ЕЕ

Подзаконски акти из области енергетске ефикасности прописани Законом о уређењу простора и грађењу

 Правилник о методологији за израчунавање енергетских карактеристика зграда

 Правилник о минималним захтјевима за енергетске карактеристике зграда

 Правилник о вршењу енергетског прегледа зграда и издавању енергетског цертификата

Правилници су објављени у Службеном гласнику Републике Српскеброј 30/15.

 Правилник о измјенама правилника о вршењу енергетског прегледа зграда и издавању енергетског цертификата

Правилник о измјенама правилника објављен је у Службеном гласнику Републике Српскеброј 93/16.

Copyright © 2023. All Rights Reserved.